حسین امانت، معمار ایرانی متولد سال 1321 است که همه او را به نام طراح برج آزادی میشناسند. امانت که دانشآموخته دانشگاه تهران است اما جز برج آزادی بناهای بسیاری طراحی کرده که در جهان معروفند.
بناهای دانشگاهی حسین امانت
حسین امانت در کارنامه طراحی و معماری خود سه بنای دانشگاهی دارد. او ساختمانهای معروفی را برای دانشگاههای شریف، دانشگاه مدیریت تهران و کتابخانه دانشگاه سیچوآن چین طراحی کردهاست. اولین ساختمانی که او بعد از برج آزادی طراحیاش را انجام داد ساختمان ابنسینا دانشگاه صنعتی شریف بود. در این طرح، امانت مانند برج آزادی از طراحی مدرن و اسلامی در کنار هم استفاده کرد. ساختمان ابنسینا نمایی آجری یکدست دارد که برجی با طرحهای شکسته و نامنظم آن را تکمیل کردهاست.
بناهای دانشگاهی حسین امانت
به طور کلی تمام نماها و نماکاریهای این ساختمان از آجر است. هر جا که نیاز به جذابیتهای بصری هم بود باز حسین امانت با هنر تمام، از آجر و آجرچینی استفاده کردهاست. معماری این ساختمان به شکلیست که کاملا با نام دانشگاه صنعتی شریف سازگار است. چرا که بنا در ظریفترین و مهندسیترین حالت خود طراحی شده است. بنابراین در این ساختمان از زوایای تیز و تند و پیچوخم زیاد خبری نیست.
حسین امانت معمار ایرانی
دانشکده مدیریت دانشگاه تهران نیز به طور کلی از سوی حسین امانت طراحی شدهاست. اگر در این دانشکده قدم زدهباشید متوجه معماری اسلامی- ایرانی آن میشوید. از ستونها و طاقنماهای ایرانی-اسلامی گرفته تا ساختمانهای آجری اخراییرنگ شما را به دوران معماری اصیل ایران میبرد. جالب اینجاست بدانید که دانشکده مدیریت دانشگاه تهران طوری طراحیشده است که میتوان مرکزیتی در طرح آن دید. انگار طراحی این ساختمان بر روی تمرکز و مرکزیت امور تاکید ویژهای داشته است.
آثار حسین امانت
کتابخانه دانشگاه سیچوآن چین نیز توسط این معماری ایرانی طراحی شده است. ساختمان این کتابخانه برخلاف دیگر کارهای حسین امانت، از معماری مدرن بهرهگرفته است. این ساختمان نمایی موجدار و یکدست شیشهای دارد که حرکت و پیشرفت را به ذهن میآورد. حسین امانت این بنا را در سال ۲۰۰۵ میلادی طراحی کردهاست.
معماری برجهای بینالمللی
حسین امانت در کارنامه خود طراحی چندین برج مهم و بینالمللی را دارد. این برج در سندیگو آمریکا قرار دارد و نام آن ساویناست. برج ساوینا بنایی بتن-شیشهای سات. به این معنا که در طراحی و ساخت آن تنها از بتن و شیشههای ضدضربه و مقام در برابر زلزله استفاده شدهاست.
حسین امانت این برج را در سال ۲۰۱۶ طراحی کرد و در مدت زمان کوتاهی ساخته شد. این برج بتنی مستحکم ۴۲ طبقه دارد. طبقات ابتدایی آن تجاریست اما چند طبقه بالای این برج ۴۲ طبقه هم کاربرد مسکونی دارد. نکته جالب در طراحی این برج ظاهر موجدار سرتاسری آن است.
دلیل موجدار بودن این بنا، طراحی بالکنهای مختلف برای آن است. به این معنا که هر واحد از ساختمان بالکنی متفاوت دارد. بالکنها در این برج با ابعاد و طرحهای مختلف و ناهمسازی ساخته شده است که باعث میشود از بالا تا پایین برج، مانند یک موج بزرگ به نظر بیاید.
این برج همچنین یک پارکینگ ۴ طبقه بسیار بزرگ هم دارد. یکی از جذابیت طراحی بنا توسط حسین امانت این است که به مقتضای طبیعت منطقه طراحی را انجام میدهد. به همین دلیل بناهایی که به دست او طراحی و معماری شده، سازگاری زیادی با محیط آن دارد.
بیشتر بخوانید: