مهم ترین معادن سنگ در ایران
معادن سنگ ساختمانی حدود بیست و پنج درصد از معادن شناخته شده کشور را تشکیل میدهند. بیشترین سهم (حدود 54 درصد) سنگهای موجود در کشور را سنگهای مرمریت تشکیل میدهند. بعد از آن، سنگهای گرانیت بیست درصد، چینی پانزده درصد، تراورتن ده درصد و سنگ مرمر تنها یک درصد از سهم سنگهای موجود را تشکیل میدهند.
معادن سنگ ایران
استخراج سنگ در ایران
استخراج سنگ در ایران قدمت زیادی دارد. سنگهای موجود در بنای تخت جمشید و سایر آثار باستانی گواه این مطلب است. در گذشته استخراج سنگ کاری سخت و طاقتفرسا بود ولی امروزه با پیشرفت تکنولوژی و ابزارهای مناسب استخراج سنگ از معادن به سادگی امکان پذیر است.
روشهای استخراج سنگ در ایران عبارتند از:
- چال موازی
- هاواژ
- هیدرومکانیکی
- بوسیله حرارت
- بوسیله سیم برش الماسه
- استفاده از مواد منفجره
چال موازی قدیمیترین روش استخراج سنگ است. در این روش تعدادی چال با فاصله معینی از هم بسته به نوع سنگ حفر میکنند و گوه سنگ را استخراج میکنند.
در روش ماشینهای سنگبر (هاواژ)، صفحات سنگ را میبرند و بلوکهای سنگ را خارج میکنند.
در روشهای استخراج هیدرومکانیکی، از انرژی سینتیک آب، برای برش و استخراج سنگ استفاده میشود.
در روش استخراج سنگ به کمک حرارت، بوسیله حرارت سوختی مانند گازوئیل، سنگ جدا شده و گازهای حاصل از سوخت، ذرات را معلق میسازند.
در استخراج سنگ بوسیله سیم برش الماسه، از دستگاه مخصوص برای برش و استخراج سنگ استفاده میشود.
در استخراج به روش استفاده از مواد شیمیایی منفجره از انواع پودرهای منفجره برای برش و استخراج سنگ استفاده میشود. در حال حاضر بهترین روش برش و استخراج سنگ، استفاده از سیم برش الماسه و مواد منفجره است.
استانهایی که دارای معادن سنگ هستند
مهمترین معادن سنگ ایران در استانهای آذربایجان غربی، اصفهان، لرستان، فارس، یزد و مرکزی قرار دارد.
استان آذربایجان غربی، تنوع بالایی (بیش از چهار هزار تن) از سنگهای تزئینی و ساختمانی کشور را داراست. حدود 440 معدن استخراج سنگ در این استان موجود است. سنگهایهای استخراجی این استان شامل مرمر، مرمریت، گرانیت و تراورتن هستند.
استان اصفهان، منبع عظیم سنگ تراورتن است که علاوه بر تامین نیاز کشور، نیاز صادرات خارج کشور را هم برآورده میکند.
حدود یک چهارم معادن سنگ کشور در استان لرستان قرار گرفته است و بیشتر شامل سنگ مرمریت و چینی است.
استان فارس، بیشتر محل استخراج سنگ مرمریت و چینی بوده و بیشترین صادرات این سنگها از این استان صورت میگیرد.
شهرستان محلات در استان مرکزی، دارای تنوع سنگهای ساختمانی زیادی است و بخش قابل توجهی از نیاز ایران و حتی جهان را این استان تامین میکند. این استان دارای تنوع زیادی از سنگهای ساختمانی مانند گرانیت، مرمریت، تراورتن و سنگهای ترکیبی مانند ترامیت و تراونیکس است.
انواع سنگ هایی که در ایران استخراج می شوند
معادن سنگ زیادی در کشورمان وجود دارد که هر کدام دارای کاربرد زیادی در صنایع مختلف است. مهمترین این سنگها عبارتند از: کائولینیت، گرانیت، تراورتن، رس، ماسه سنگ، سنگ مرمر، زغال سنگ، صدف سنگ، سنگ فسفاتی، سنگ لوح، گابرو، خارا، آهک، اخگر، گچ و دیاباز
بیشترین معادن سنگ موجود در کشور، مربوط به سنگهای مرمر، مرمریت، گرانیت، چینی و تراورتن است.
استخراج سنگ توسط گروه ساخارا و آژیانه
گروه ساخارا و آژیانه با در اختیار داشتن تجهیرات و دستگاههای مدرن اقدام به استخراج انواع سنگهای ساختمانی و تزئینی از جمله مرمر، مرمریت و تراورتن کرده است و توانسته نقش بسزایی در تولید و بهرهوری انواع سنگها و بهبود اقتصاد کشور داشته باشد. گروه ساخارا و آژیانه با استخراج سنگ سایمان و معرفی این سنگ ارزشمند به بازار سنگ کشور، گام بلندی در تولید و ساخت ابزارهای سنگی، تایل، بوک مچ، اسلب و ... برداشته است.
گروه ساخارا و آژیانه چه سنگهایی استخراج میکند؟
معادن سنگی کشور ما رتبه چهارم از لحاظ حجم ذخیره سنگی را دارد. از این رو روشهای متعددی برای استخراج سنگ البته با توجه به نوع سنگ و موقعیت معدن استفاده میشود. کشور ایران دارای ذخایر سنگی بسیاری است ولی به علت ضعف در استخراج این ذخایر سنگی تا کنون نتوانسته است به جایگاه مناسبی در زمینه صادرات سنگ به کشورهای دیگر دست پیدا کند.
گروه ساخارا و آژیانه با بیش از 55 سال سابقه در زمینه استخراج و فرآوری انواع سنگهای تزئینی و ساختمانی توانسته است کمک شایانی به ارائه بسته کاملی از خدمات سنگی به کشورمان بکند.
این گروه انواع مختلفی از سنگها مانند تراورتن، مرمر، مرمریت، گرانیت و غیره را استخراج و برای استفاده عرضه میکنند. گروه ساخارا و آژیانه با بهرهگیری از دانش روز دنیا اقدام به استخراج و تولید انواع سنگها و از جمله بلوکهای چینی و کریستال سایمان کرده است.
این گروه شامل مجموعهای متشکل از کارخانه سنگبری، معدن سنگ سایمان و دپارتمان طراحی و معماری بوده و خدمات جامع و کلی را ارائه میدهند.
کشور ایران به دلیل شرایط اقلیمی خاص و دوران متفاوت زمین شناسی دارای جایگاه مناسبی برای تشکیل انواع مواد معدنی و از جمله سنگهای ساختمانی بوده است. استانهای زیادی از کشورمان ذخایر بسیاری از انواع سنگهای ساختمانی را در اختیار دارند. کل ذخایر سنگهای ساختمانی پانزده میلیارد تن است. کشور ایران با داشتن نزدیک به پنج میلیون تن ذخیره سنگی شامل انواع سنگهای تراورتن، مرمر، مرمریت و گرانیت جایگاه چهارم را در دنیا دارد. بدلیل اهمیت این موضوع در زمینه صادرات و رشد اقتصادی کشور، باید توجه بیشتری به این بخش کرد و با از بین بردن موانع و استفاده از تکنولوژیهای موجود باعث شکوفایی و رشد اقتصادی کشور شد.
گروه ساخارا و آژیانه با رفع موانع موجود و بکارگیری دانش فنی لازم و استفاده از روشهای علمی و عملی مدرن، گامهای بلندی در زمینه تولید و فروش داخلی و صادرات برداشته است. با وجود چنین مجموعهها و گروههایی در زمینه تولید سنگهای ساختمانی باکیفیت امید است ایران به جایگاه مناسبی در زمینه صادرات سنگ برسد.